2014/03/29

Най-шоколадовата торта за най-прекрасният осми рожден ден

Обичам пролетта не само заради красотата, която ни дарява този нежен сезон, но и поради дългия цикъл от семейни празници, започващ в края на март с рождения ден на голямото ми дете. Пред очите ми е споменът за нашето изписване от родилния дом все едно беше вчера. Бях накупила дебели дрешки и одеало, а навън се оказа 20 градуса. Скоро след това вече се разхождахме двете сред цъфнали дървета и обичах да стоя с бебето в ръце на пейката под една разкошна японска вишна, чийто съвършени изящни цветове сякаш бяха създадени, за да украсят още повече щастливия облак, в който плувах. Преди няколко дни това сладко розово бебе навърши осем години!

От съвсем малка тя питае искрена любов ( по-скоро обожание! ) към всичко що е шоколадово. С много мъки успях да я науча да отсява и предпочита истинския шоколад. Да го търси и да го цени, да умее да му се наслаждава като нещо рядко и красиво. И сега, когато нейният празник наближаваше, нямаше как да пропусна покрай ушите си молбата за най-шоколадовата торта на света.Дълго се чудих и избирах. Накрая заложих на комбинация от какаови блатове, шоколадов ганаш и домашни трюфели. И дозата бе двойна, защото исках да си гарантирам "уау!" ефект не само откъм вкус, но и откъм размер.
Имахме си споразумение, тя да не наднича в хладилника, докато не дойде моментът за поднасяне. И пожънах успех! М-м-м ... и то какъв успех!
Рецептата взех  оттук. Няма да си преписвам заслуги, изпълних я дословно. Само че в двойна доза, защото формата ми за печене е 26 см. Станаха два големи блата, всеки от които разрязах наполовина, а третият по-малък запазих във фризера за бъдещ сладкиш с крем от заквасена сметана.
А бонбоните се оказаха вълшебни! Тях пък заимствах едно към едно оттук. Те също са в двойна доза и ако не броим липсата на 3-4 бройки, паднали жертва на опитване при правенето им, стигнаха точно, за да покрият тортата, така както я виждате.Бордът отстрани построих с готови шоколадови пръчици. Според малкото ми момче пък, те са били най-хубавото от цялата торта. С неистовия му момчешки всеяден апетит ми е трудно да се преборя и онзи урок с истинският шоколад му е трудно да го усвои. Все още.
10 коментара:

 1. Да е живо, здраво и щастливо това сладко момиченце! Като кукла е в тази рокля! А тортата е просто великолепна!
  И моята дъщеричка е със същата страст към шоколада :-)
  Сърдечен поздрав)

  ОтговорИзтриване
 2. Ах любими мои момичета, да сте ми живи и здрави и двете и любовта и магията мо между ви никога да не изчезва ( а тя няма как да изчезне, нали знаеш защо )! Разкошна торта Дина поздравления за майсторството! Целувки!

  ОтговорИзтриване
 3. Да са живи и здрави и двете ти дечица и нека винаги ти даряват светинката вдъхновение! Честит рожден ден на тази малка красавица, прекрасна е!
  Бъдете щастливи цялото семейство, Дина, и да ви е толкова шоколадов животът, както това шоколадово изкушение! :)

  ОтговорИзтриване
 4. Да е жива и здрава тази малка фея! А на 8 вече са Гоооолеми хора, според тях. Обожават да командват и невинно по детски да отстояват своето. Открадвам си тортата за скорошния рожден ден на моята рожденичка. Знам, че страшно ще й хареса, щом има шоколАд:)

  ОтговорИзтриване
 5. Дина, да ти е жива и здрава! Прекрасна е и да расте весела и щастлива!
  С нея споделяме еднакви пристрастия към шоколада, затова я разбирам напълно :) Тортата е жестока!
  Хубав празник!

  ОтговорИзтриване
 6. Честито на тази 8-година красавица! Нека животът и е обсипан с хубав шоколад, да се плъзга леко и да сбъдва една по една мечтите си!
  Честит празник и на теб, Дина!

  ОтговорИзтриване
 7. Благодаря за пожеланията! А страстта към шоколада май е обща за всички момичета, на която и да е възраст:)

  ОтговорИзтриване
 8. Дина, чрд на прекрасната Алис (малко със закъснение)... да е много здрава, усмихната и все така пленителна ♥ поздрави и от Оги и Ники:)))

  ОтговорИзтриване
 9. Да е жива и здрава малката принцеса! Фантастична торта!

  ОтговорИзтриване
 10. Прекрасна торта за прекрасна принцеса!

  ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...