2011/04/04

Време за козунаци

Този уикенд имах удоволствието да посетя две места в София, които ме заредиха със силна положителна емоция.

Едното е парка на Военната академия, който макар и в съседство бяхме позабравили през зимата. За пръв път от месеци заведох децата там и с изненада открихме наличието на къщички за птици по доста от дърветата. Проследяването на къщичките из целия  парк си беше малко приключение. Оказа се, че това е инциатива на Общината и деца от районните училища. Всяка от къщичките бе различна, уникална и неповторима. Да не говорим колко поучителна е една такава разходка за малките човечета.



Другото интересно място е пл. Света Неделя. Там е разположена изложба на повече от 120 статуи на мечки. Всяка от тях е уникална с това, че представя по една държава и е нарисувана така, както авторът смята, че най-добре ще покаже своята родина. Надсловът е  "Изкуството за толерантност". Децата пощуряха по тези симпатични шарени мечоци. А възпитателният ефект е безспорен.



Но да преминем към същината на въпроса. Имате ли лесна рецепта за Великденски козунак? Ако месенето и печенето на козунак ви се струва нещо 'ала Мисията невъзможна, ви препоръчвам тази рецепта.



Продукти:

8 яйца
2 и 1/2 кг.брашно
1 кофичка кисело мляко
1 кофичка захар
1 кофичка олио
1 и 1/2 кубче мая
3,4 ванилии




В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото и разбийте добре. Прибавете и киселото мляко и отново разбъркайте.
Размийте маята в малко топла вода. Добавете и нея към сместа. Сипете ванилиите.
Пресейте брашното в голяма купа. Оформете кладенче в средата и сипете малко от течната смес. Леко го затрупайте с брашно, да се оформи кашичка. Сипете отново от сместа и отново затрупайте с малко брашно. Процедирайте така, докато омесите тестото на топка.
Прехвърлете тестото на плота и доумесете с олио. Прибавяйте стафиди или орехи по желание.
Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса на стайна температура, докато удвои обема си.
Разделете тестото на топки и оформете фитили. От два фитила сплетете плитка и прехвърлете в правоъгълна тава. Още по-добре е в кръгла тава, като завъртите плитката в средата.
Сложете козунаците да втасват в загрята на 50 градуса фурна. Те отново удвояват обема си. Намажете с жълтък отгоре и поръсете със захар.
Засилете фурната на 180 градуса и печете около 40 мин. След първите 15 минути покрийте козунаците с пекарска хартия, за да не прегорят отгоре.

Забележка:
1. Посоченото количество продукти е много голямо. От половин доза се оформят три средно големи козунака.
2. Според любителите на сладкото захарта е малко. Спокойно може да се увеличи количеството.

За финал поздрав с една детска декорация и много модните у дома калинки.


10 коментара:

  1. Тук ухае на Великден... Много добро предтавяне на козунака:)
    Приятен утрешен ден:)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат чудесно козунаците, но аз категорично отказвам да си причиня това, ще ползвам за целта от холандския пекар:-)))Много свежи снимки:-)

    ОтговорИзтриване
  3. Дина, козунака ти изглежда просто перфектен :) Браво на теб, аз също си признавам, че на този етап и аз незнам дали, ще се захвана с по на правенето на козунаци, но със сигурност хлебопекарната ще измайстори нещо :)))

    ОтговорИзтриване
  4. И ние си имаме калинки, нищо, че сме големи :)
    Видях представянето на изложбата на мечките, много интересно и ще очаквам да видя и в нашия град.
    Поздравления за козунаците! Ти си направо герой, с тези малчовци и козунак да правиш.
    Аз от 2-3 години купвам едни и същи козунаци и за срам, пак ще се възползвам от тях :)

    ОтговорИзтриване
  5. Benita, Мария, Иве, Пепчо, благодаря ви:) не е нещо кой знае какво обаче. Наистина е много лесна рецептата.

    ОтговорИзтриване
  6. Денерис, може да е лесна,но пък е изпълнена и поднесена перфектно! Благодаря и за останалите снимки, усмихнаха ме!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Дина, много интересни изложби сте посетили :)
    А козунакът ти изглежда прекрасно! Аз не знам дали ще правя тази година, може и да се престраша :).
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Дина, замириса ми на вкусен, топъл козунак от снимките ти :))

    ОтговорИзтриване
  9. Мариета,Мира, Ани, благодаря ви:)

    ОтговорИзтриване
  10. Козунакът е прекрасен. И аз се загледах по къщичките за птици в парка на Военната академия, макар и отвън. За нас е интересно, а какво ли е за децата :). Поздрави и приятни великденски приготовления!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...