„Има дни, в които не върви”…така започваше една песен. Абсолютен, неоспорим факт! Като прибавим и дъждовното време, и две пощурели вкъщи деца, на всичкото отгоре болни и вкиснати, картинката става хептен очарователна. Има вариант да си облечете дебелата пижама и да се завиете презглава, проспивайки есенната депресия. Разрешено е да подавате нос изпод одеалото, колкото да изпиете един горещ чай или да придърпате опаковка шоколадови бисквити. А после пак да потънете в дълбок зимен сън.
Но реалността е съвсем друга. По пода се търкалят десетки, използвани за течащите нослета, салфетки. Порядъчно объркани със стотици, а може би и хиляди играчки от всякакви габарити. Капки за нос, наченати сиропи и чайове, допълват бурния пейзаж. Канонада от кихавици и подсмърчания, мърморене колко е скучен животът, въпроси през две минути „Кога все пак ще спре да вали?” и „Кога най-после ще оздравея?”, примесени с непрестанния шум на някои играчки, а и детските песнички, леещи се от компютъра, изпъстрят ефира. Нейде там бебето със свръх светлинна скорост предвижва своята ракета-проходилка и се стреми да изяде света, започвайки от чехлите. В мен се надига предателска мисъл …ами ако го оставя да дъвче пердето, дали няма …
И все пак остава минималният шанс едни топли, дъхави соленки да оправят настроението на всички. Бързи и лесни, разбира се, че както казах в тясната кухня се мотаят и разбеснели се хлапетии, пъхащи си хремавите нослета навсякъде.
Рецептата е абсолютна моя импровизация, сглобена от чуто, прочетено и полузапомнено. Съчиних я веднъж, когато ми трябваха бързи соленки, които да не втасват и да не се разточват.
Продукти:
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. олио
Брашно
1 бакпулвер
За плънката:
1 яйце
сирене
маково семе и жълтък за намазване
Яйцето се разбива с киселото мляко. Добавя се мазнината. Следва брашното с бакпулвера. Тънкият момент е, че брашното се слага на око. Трябва да се постигне меко тесто, което да е лесно за оформяне с пръсти. Откъснете малка топчица и я разстелете върху дланта си. Сложете вътре плънката от сирене и яйце и после долепете краищата. Наредете соленките върху пекарска хартия, мацнете ги с малко жълтък, поръсете ги с маково семе и ги сложете да се пекат на загрята на 200 градуса фурна.
Хахахахахаха!
ОтговорИзтриванеДенерис, страхотен шемет си, смяла съм се с глас, особено на "Нейде там бебето със свръх светлинна скорост предвижва своята ракета-проходилка и се стреми да изяде света, започвайки от чехлите. В мен се надига предателска мисъл …ами ако го оставя да дъвче пердето, дали няма …" :D:D:D
Соленките изглеждат много вкусно! Аз правя едни, които отнемат около 4 часа и излиза доза за целия китайски народ, което разбира се не пречи на домочадието да ги изяде за нула време. И все пак, твоите звучат примамливо лесно и ще се възползвам :-)
Ири, забавно е при нас, спор няма:) соленките са наистина много прости и ще се радвам, ако кажеш, че си доволна.
ОтговорИзтриванеИ аз ще ги пробвам.
ОтговорИзтриванеМного образно разказваш, удоволствие е да се отбивам тук!
Поздрави!
Daeneris, изпробвах вкъщи соленките :) Много вкусни и лесни! Направих една доза с брашно Грахам и сусам, също станаха чудни :))
ОтговорИзтриванеАни, много ме зарадва :)
ОтговорИзтриванеИвейн, за мен също е удоволствие да те виждам тук:)
Това е втората рецепта, която правя от твоя блог и съм приятно изненадана и от двете. Много сполучливи и лесни за изпълнение рецепти! :)
ОтговорИзтриване