Ядковите млека са едно истинско вълшебство за телата ни. За разлика от животинските, те не съдържат лактоза. Същевременно се усвояват лесно от организма и са богати на полезни хранителни вещества.
Забавлявам се като си ги приготвям сама и експериментирам в домашни условия с различни ядки и семена. После с голямо удоволствие ги включвам в какви ли не комбинации в менюто ни.
За сладък сутрешен старт:
Смути с овесено мляко, праскова, банан, авокадо и чиа.
Десертче от овесен пулп, домашно сладко от праскови, орехи и канела
Овесени палачинки със сусамово мляко
За следобедно зареждане:
Сусамово мляко с мед и канела
Десертчета от овесени ядки, сладко от праскови, орехи и канела
Продукти:
1 ч.ч. размекнати във вода и отцедени овесени ядки ( или овесен пулп, който остава след приготвянето на овесено мляко)
1/2 ч.ч.домашно сладко ( или предварително накиснати и отцедени сини сливи, фурми или стафиди)
1 ч.ч. натрошени на едро орехи (или сурови ядки, каквито имате вкъщи)
1 ч.л. канела
Трите основни съставки се разбъркват на тесто и с помощта на лъжица се оформят сладки. Разположете ги върху тава, покрита с пекарска хартия, на равномерно разстояние. Печете около 10-15 мин. на предварително загрята фурна.
Ако искате десертчетата да са по-сладки, добавете малко кафява захар.
Енергийни хапки с ядков пулп и фурми
Продукти:
ядков пулп (около една чаша, останал след приготвянето на ядковото мляко)
овесен пулп (около половин чаша)
10-15 фурми (или стафиди предварително размекнати във вода и отцедени)
3-4 с.л. сусам
2-3 с.л. мед
Съставките се омесват на меко тесто с помощта на блендер. С лъжица се оформят хапки и се поставят в тавата върху пекарска хартия. Леко ги притиснете с пръст, за да станат по-плоски. Пекат се на 200 градуса при загрята фурна за около 15 минути. След като ги извадите, оставете добре да се охладят, тъй като са много мекички и крехки.
Лесно е. Просто разбъркайте посочените съставки и оставете ядките леко да набъбнат. След това ги изпечете на нагорещен тиган.Гарнирайте с домашно сладко или мед.
Овесени палачинки със сусамово мляко
Продукти:
1/2 ч.ч. овесени ядки
3-4 с.л. сусамово мляко
1-2 с.л. масло гхи
канела
Дина, a как приготвяш ядковото мляко? всичко изглежда много вкусно, зареждащо и най-вече лес-но :) :)
ОтговорИзтриванеАлекс, една чаша сурови ядки (лешници, бадеми, орехи и пр.) или семена се накисват за 3-4 часа в 4 чаши вода. После блендираш всичко и прецеждаш през марля, за да отделиш млякото от пулпа. Това е!
ИзтриванеП.П. Млякото се съхранява в хладилник до 2-3 дни.
Всичко изглежда страшно вкусно, но да не забравяме - и полезно. Обаче няма как да не споделя колко много ми харесаха чашките със сусамово мляко с мед и канела... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дина!
Пробвай, Гери:) сусамовото мляко леко нагарча, затова го пия овкусено.
ИзтриванеСамо бих добавила, че е по-добре ядките да се изплакнат след като са киснали във водата и преди блендиране да им се сложи чиста вода. Различните ядки се киснат различно време. Бадемите, например, трябва да поседят 6-8 часа. Из нета има доста таблици и подробна информация по темата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Рал! Аз не им сменям водата преди блендиране, но ще въведа и тази практика:)
Изтриване