Тази година коледното настроение ни подхвана отрано. Не, че имам голям избор всъщност. Вместо да обикаляме снежна Виена, сме затворени принудително вкъщи, но пък това не означава, че енергията у децата е по-малко. Та, вариантът е да я приложим в конструктивна посока. Е, поне при едното. Другото не може по никакъв начин да бъде спряно да руши къщата малко по малко.
Пък и да правиш сладки с почти 5 годишно си е мързелива работа. Даваш му продуктите, то бърка и меси. Разточваш тестото, то прави формичките и отстранява излишните изрезки. Вадиш от фурната и връчваш глазурата, а то топи сладките и ги реди в чиния. Единственият минус е, че кухнята е поне 3 пъти по-мръсна от обичайното. А, да...и че трябва да изтърпиш непрестанното "Дай на мен!", "Искам аз!" и "Хайде, де!".
Продукти:
200 гр. масло
140 гр. пудра захар
2 жълтъка
2-3 супени лъжици прясно мляко
2 чаени чаши брашно
Маслото се оставя да омекне на стайна температура. След това се разбива с пудрата захар / може да сложите по-малко захар от посочената/. Един по един, се добавят и разбъркват и двата жълтъка. Долейте и прясното мляко.
Когато сместа стане гладка и хомогенна, пресейте брашното и го сипвайте по малко към сместа като не спирате да бъркате.
Оформя се меко, маслено тесто, което леко се доомесва на ръка и се оставя да почине половин час в хладилник.
Разточете охладеното маслено тесто / по-лесно ще е, ако го направите директно върху хартията за печене/. Дебелината е по-желание в зависимост от формичките, които ще ползвате. За обикновени кръгли бисквити, го разточете по-тънко.
Печете на загрята на 180 градуса фурна. Времетраенето е около 10 минути, в зависмост от това дали обичате бисквитите по-препечени.
Много обичам маслени сладки!
ОтговорИзтриванеОт къде ли ми звучи тооолкова познато това с петгодишното:)))) Само дето не три пъти, ами направо няма такава сравнителна степен за описание на бъркотията:) Ако няма шоколад по тавана е пак добре:)))