2014/09/17

Идеи с ядково мляко



Ядковите млека са едно истинско вълшебство за телата ни. За разлика от животинските, те не съдържат лактоза. Същевременно се усвояват лесно от организма и са богати на полезни хранителни вещества.

Забавлявам се като си ги приготвям сама и експериментирам в домашни условия с различни ядки и семена. После с голямо удоволствие ги включвам в какви ли не комбинации в менюто ни.


За сладък сутрешен старт:

Смути с овесено мляко, праскова, банан, авокадо и чиа. Десертче от овесен пулп, домашно сладко от праскови, орехи и канела




Овесени палачинки със сусамово мляко
  




За следобедно зареждане:
 
Сусамово мляко с мед и канела







За снак, скрит в чантата:

Енергийни хапки с ядков пулп и фурми



Рецепти:


Десертчета от овесени ядки, сладко от праскови, орехи и канела

Продукти:

1 ч.ч. размекнати във вода и отцедени овесени ядки ( или овесен пулп, който остава след приготвянето на овесено мляко)
1/2 ч.ч.домашно сладко ( или предварително накиснати и отцедени сини сливи, фурми или стафиди)
1 ч.ч. натрошени на  едро орехи (или сурови ядки, каквито имате вкъщи)
1 ч.л. канела

Трите основни съставки се разбъркват на тесто и с помощта на лъжица се оформят сладки. Разположете ги върху тава, покрита с пекарска хартия, на равномерно разстояние. Печете около 10-15 мин. на предварително загрята фурна.

Ако искате десертчетата да са по-сладки, добавете малко кафява захар.


Енергийни хапки с ядков пулп и фурми

Продукти:
 
ядков пулп (около една чаша, останал след приготвянето на ядковото мляко)
овесен пулп (около половин чаша)
10-15 фурми (или стафиди предварително размекнати във вода и отцедени)
3-4 с.л. сусам
2-3 с.л. мед

Съставките се омесват на меко тесто с помощта на блендер. С лъжица се оформят хапки и се поставят в тавата върху пекарска хартия. Леко ги притиснете с пръст, за да станат по-плоски. Пекат се на 200 градуса при загрята фурна за около 15 минути. След като ги извадите, оставете добре да се охладят, тъй като са много мекички и крехки.




Овесени палачинки със сусамово мляко

Продукти:

1/2 ч.ч. овесени ядки
3-4 с.л. сусамово мляко
1-2 с.л. масло гхи
канела

Лесно е. Просто разбъркайте посочените съставки и оставете ядките леко да набъбнат. След това ги изпечете на нагорещен тиган.Гарнирайте с домашно сладко или мед.

6 коментара:

  1. Дина, a как приготвяш ядковото мляко? всичко изглежда много вкусно, зареждащо и най-вече лес-но :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, една чаша сурови ядки (лешници, бадеми, орехи и пр.) или семена се накисват за 3-4 часа в 4 чаши вода. После блендираш всичко и прецеждаш през марля, за да отделиш млякото от пулпа. Това е!
      П.П. Млякото се съхранява в хладилник до 2-3 дни.

      Изтриване
  2. Всичко изглежда страшно вкусно, но да не забравяме - и полезно. Обаче няма как да не споделя колко много ми харесаха чашките със сусамово мляко с мед и канела... :)
    Поздрави, Дина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Гери:) сусамовото мляко леко нагарча, затова го пия овкусено.

      Изтриване
  3. Само бих добавила, че е по-добре ядките да се изплакнат след като са киснали във водата и преди блендиране да им се сложи чиста вода. Различните ядки се киснат различно време. Бадемите, например, трябва да поседят 6-8 часа. Из нета има доста таблици и подробна информация по темата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Рал! Аз не им сменям водата преди блендиране, но ще въведа и тази практика:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...