2014/07/29

М-м- малини!

Лятна сутрин. Цяла нощ е валяло обилно. Най-после слънцето грее силно и след юнашка закуска, слагате сламената капела и поемате на война с плевелите в градината. До вас е верният адютант, сиреч голямото ви дете. По- малкото го изпращате на разходка с баба му и се хвърляте в борбата.

Час по- късно един чувал с плевели се издува доволно. А вие изправяте скърцащия си кръст и без следа от предишния ентусиазъм забелязвате някои неща. Адютантката ви е зарязала, защото има раничка на пръста. Цялата сте в кал, дори и по лицето, а пущините още не са изтребени. А! Ето, че се прибира и господин Малчо. Джобовете му са така препълнени, че ще му паднат бермудите от тежестите вътре. Муцунката е предателски червена. А и потайно крие едната ръка зад гърба. Ясно. Пак е усвоил от белите сливи на съседа и е ял малини от храсталака зад къщата. В този миг грейва сладката му усмивка и той тържествено размахва скрития зад гръбчето букет. Заявява, че в джобчетата си ви носи сливи и малини. "Да имаш сили, мамо!" Малък сладък. После посядва уж да ви изчака и неусетно изяжда почти всичко самичък, докато разпалено  обяснява какво голямо куче е видял. Мда, и за една смачкана змия на пътя.





Е, как да не възнаградиш такива жестове. Все пак малко 4 годишни мъже ще се сетят да носят дарове на майките си.



Крем с малини

Пригответе си литър прясно мляко, 7 с.л.брашно, 8 с.л.захар, 1 яйце, ванилия и 125 гр масло

Отделете 300 мл мляко настрана и останалото сложете да се загрява на водна баня на котлона.

Смесете сухите съставки и ги прибавете към хладкото мляко заедно с яйцето. Разбъркайте до гладка каша. Преди млякото на котлона да заври, сипете вътре кашата и бъркайте няколко минути, докато се сгъсти. Отстранете от котлона и оставете да изстине. 

Към маслото добавете няколко лъжици от крема плюс ванилията и ги разбийте добре. Щом кремът се охлади,  го съединете с маслената част и объркайте хубаво. Разбира се, може да сложите маслото и в горещия крем, но леко се губи от аромата му.

И сега, ако покриете с крема една предварително опечена маслена кора или пък бишкоти, а отгоре украсите с пресни  малини, насладата е в кърпа вързана.

6 коментара:

  1. Насладата е да прочета толкова позитивна публикация, благодаря! :) А малиновото удовлствие е просто чудно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Старая се наистина да се оглеждам за простите, но позитивни моменти. А децата поднасят такива в изобилие.

      Изтриване
  2. Страхотен букет е спретнал малкия:) А и чийзкейка си го бива. Точно за лятото. Въпреки че малините в къщи изчезват в момента, в който се фиксират в хладилника.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те и при нас изчезват скорострелно:) тези на снимката буквално съм ги крила.

      Изтриване
  3. Разказа е ми прозвуча, като стар спомен, много ми домиля и всичко си представих цветно, цветно :)
    А десерта е от любимите ми семпли, прости и гениални неща, прекрасeн :)
    Поздрави, Дина!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...