2011/07/09

Из улиците на Виена

От доста време се каня да напиша повече за  краткото ни пътешествие до Виена в края на април. За съжаление все не ми остава достатъчно време да събера и публикувам повече информация за този прекрасен град. Затова публикацията ще е доста по-кратка от това, което ми се искаше да е...но знаете - "едно е да искаш, друго да можеш, трето и четвърто да го направиш...".

Тъй като доста добре познаваме града, екскурзията този път беше посветена на прищевките на 5-годишната девойка. Пътувайки с дете на тази възраст, човек не може да си позволи изтощителни целодневни преходи, задълбочени разглеждания на музеи или окъсняване в някой ресторант или бар. Но пък си има други плюсове.

Едва що оставили куфарите в хотела, хукнахме навън. Лек дъжд мокреше спокойните улици. Първото място, което посетихме,  беше Белведере. Този дворец се състои от две сгради, построени преди около 300 години от принц Савойски. Тук са разположени прекрасни картинни и склупторни изложби. Градините впечатляват със сложните си геометрични форми, красиви фонтани и статуи.

И да знаете, че зад живия плет има доста пространство, в което малките човечета потъват за секунди. Как откриват толкова бързо дупките, в които да изчезнат, за мен ще остане загадка!



Съвсем близо до Долния Белведере, се намира Карлскирхе. Нейният строеж е започнат през 18 век. Сградата на църквата е много интересна поради обединяването на различни стилове - барок,. древногръцки, древноримски.

Най-интересно за малката ни компаньонка обаче се оказа детската площадка с катерушки и пързалки на Карлсплатц.. Ако я питате какво най-много е харесала във Виена, то отговорът неминуемо е "Градинката, градинката!". 


Сред най-големите забележителности на Виена е Щефансдом. Катедралата, разполагаща с 23 камбани, е внушителна готическа постройка и се намира в самия център на града. Изключително строга и величествена, тя е в ярък унисон с шумния и пъстър площад, простиращ се пред нея.



Щефансплатц  обичайно е доста оживен, освен рано сутрин. Тъй като меко казано не обичам тълпите, навалицата от щуращи се хора, които ядат сладолед, пият кафе или обикалят магазините, доста ме напрегна.   




Недалеч от Щефансдом е Дворецът Хофбург. Той се намира в сърцето на Виена и се разполага на 240 000кв.м. В императорския дворец са разположени Националната библиотека, Музеят на музикалните инструменти, Оръжейната колекция на императора и Испанското училище по конна езда. В съкровищницата му се съхраняват и скъпоценности и бижута на Хабсбургите.

*снимката по-долу не е на двореца.


Атракция са двата двореца-близнаци, в които се помещават Природонаучния музей и Музея на изящните изкуства. В първия са изложени най-старата колекция от метеорити в света, най-големия опал, намиран някога в Европа и огромна колекция от препарирани животни. Във втория могат да бъдат видяни шедьоври на Рубенс, Тициан, Тинторето и Брьойгел. 


Нямаше как да пропуснем и Пратера, един от най-известните и стари паркове за забавления в Европа. Пратерът всъщност обхваща  Виенския международен панаир, Хиподрума, Стадиона, Колодрума, спортни площадки и съоръжения. В атракционната му част пък се намира световноизвестното Виенско колело, в чието подножие в специално изработени павилиони могат да се наблюдават симпатични макети на сцени от римско време до днес.




Последният ни ден бе посветен на Дворецът Шьонбрун. Такъв, какъвто го виждаме днес, е дело на императрица Мария Терезия. През 19 век в него живее император Франц Йозеф, който също извършва преустройства. Дворецът, както и фантастичните му градини, са включени в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство. Разходката из този грандиозен парк е вълнуващо изживяване...огромни коридори от естествена растителност, красиви старовремски павилиони, широки алеи и красиви цветни лехи радват сетивата. Там се намира и Зоопаркът, който също горещо препоръчвам да посетите.


7 коментара:

  1. Дина, благодаря ти за разказа и прекрасните снимки - за жалост още не съм била в този красив град и благодарение на теб се докоснах поне мъничко до очарованието му!

    ОтговорИзтриване
  2. Пожелавам ти скоро да го посетиш, Мариета:)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  4. Дина,благодаря че сподели и ме върна мислено в моята/и на цялото семейство/ слабост-Виена!

    Поздрави и с пожелание за нови интересни пътувания!

    ОтговорИзтриване
  5. Еее Дина, откога я чакам тази публикация ... обожавам този град ... дали заради честите ми посещения и хубавите емоции, с които го свързвам, незнам, но ми е любим! Благодаря за споделеното!
    Много поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дина, много увлекателен разказ и прекрасни снимки! Досега не съм имала щастието да посетя Виена, но със сигурност ще го направя при първа възможност!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Мъх, аз благодаря за посещението:)
    Еликсир, радвам се, че моят разказ е предизвикал приятни спомени:)
    Иве, поздрави и на теб, мила!
    Мира, дано скоро ти се отдаде възможност, няма как да не ти хареса там:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...