2011/07/19

Летните ястия

Обичам лятото, но изминалите горещи дни се оказаха изпитание за нервите ми. Макар и хитро прикрити в прохладна къща в Софийските покрайнини, жегите не ни подминават. Болно дете с висока температура, кола със счупен климатик, както и други разни-разнообразни фактори се оказаха предостатъчни, за да изпият силите ми. В такива дни висенето над печката е последното, което искам и имам намерение да правя. Благодарение на изобилието от плодове и зеленчуци по сергиите на близкото пазарче, може да се каже, че излизам от ситуацията с успех. С други думи, кога, ако не сега, да обърна внимание на летните ястия!

Рататуй. Това ястие ме плени от пръв поглед, още щом го видях в блога на Еликсир. Рецептата - ТУК. Съчетанието на крехки зеленчуци, овкусени с дъхав чесън и лук, с леко хрупкава коричка, е нежно и галещо за небцето. Дори заклетите месари около мен, които първоначално го гледаха с подозрение, одобриха ястието.



Бюрек, акомпаниран от домашно кисело мляко. 



Скумрия на фурна. Почиствате скумрията и я слагате в тава. Леко осолявате и сипвате съвсем малко вода, колкото да покрие дъното. Нареждате върху рибата резени домат и я поливате със зехтин. Прибавете  пресни подправки.




Мини пици. Продават се готови блатове. Намажете блата с доматено пюре. Покрийте го с лук, бекон и  кашкавал. Запечете пиците за кратко на грила и подправете с пресна мащерка.



Ветрило. Много известна рецепта! Нарежете син домат по дължината, като стигате до дръжката без да разрязвате докрай. Посолете и оставете 20-ина минути да престои. После го изстискайте леко, за да пусне горчивия сок. Разтворете шайбите на синия домат като ветрило и между тях наредете резени домат, сирене, кашкавал. Поръсете с лук и магданоз и запечете във фурната до омекване на патладжана. Когато го извадите, може да го покриете с настърган кашкавал.


Карамелен кекс с праскови. Разтопете 10-ина супени лъжици захар с няколко капки вода на дъното на тавата. Когато се образува  карамел го разстелете по цялото дъно и го намажете с бучка масло. Наредете резените праскова и забъркайте пандишпанено тесто от: 4 яйца, 1 чаена чаша захар, 1 и 1/2 чаена чаша брашно с 1 бакпулвер вътре.  Разпределете тестото върху прасковите и печете до готовност. Щом извадите кекса от фурната го охладете леко и го обърнете върху чиния с подходящ размер.


Засега толкова от мен! Изчезвам за известно време, но ще се постарая, когато се върна да има много за разказване и показване:)








8 коментара:

  1. Много интересни предложения! Записвам се за карамеления кекс с праскови :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни летни предложения!
    Колкото до първата част- преживявам всичко, описано от теб.... бързо нормализиране на нещата пожелавам и хубава седмица:-)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за доверието в рецептата,Денерис!
    Много се зарадвах,че ви се е харесала!
    И останалите ти летни предложения са точно в десетката-все от любими по-любими-и рибката,и баничката,и ветрилцето,а пък сладкиша с карамел ми е в топ 5 на любимите десерти!

    Поздрави и вълнуващо прекарване там,където отиваш,очакваме те отново с хубави снимки и идеи!

    ОтговорИзтриване
  4. Изкушаващи и мноооого красиво поднесени ястия!Пожелавам ти едно прекрасно лято:)

    ОтговорИзтриване
  5. Габи, да кажеш после дали ти е харесал:)
    Мъх, не е лесно, но както се казва "ще се оправим":) при мен нещата се наместиха, пожелавам и на теб същото:)
    Еликсир, аз ти благодаря за чудесната рецепта, на която ме открехна:) винаги съм си представяла, че е по-сложно...благодаря за пожеланието, надявам се наистина да направя добри снимки:)
    Катерина, благодаря:) хубави летни емоции и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Дина, страхотна селекция от летни ястия, както винаги и много красиви снимки :) Надявам се че вече сте добре и сте здравички :) Много поздрави и целувки на децата!

    ОтговорИзтриване
  7. Дина, простички на пръв поглед ястия, а толкова вкусни...и така красиво поднесени няма начин да не те запленят!
    Надявам се детенце вече е добре и ти желая хубави емоции там, където отивате! А после - много, много за разказване и показване!

    ОтговорИзтриване
  8. Вие сте прекрасна страна, много цветни, красиви снимки, аз обичам вашите рецепти са много изискани и красиви, топли прегръдки.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...