2010/12/04

Маслени бисквити

Тази година коледното настроение ни подхвана отрано. Не, че имам голям избор всъщност. Вместо да обикаляме снежна Виена, сме затворени принудително вкъщи, но пък това не означава, че енергията у децата е по-малко. Та, вариантът е  да я приложим в конструктивна посока. Е, поне при едното. Другото не може по никакъв начин да бъде спряно да руши къщата малко по малко.

Пък и да правиш сладки с почти 5 годишно си е мързелива работа. Даваш му продуктите, то бърка и меси. Разточваш тестото, то прави формичките и отстранява излишните изрезки. Вадиш от фурната и връчваш глазурата, а то топи сладките и ги реди в чиния. Единственият минус е, че кухнята е поне 3 пъти по-мръсна от обичайното. А, да...и че трябва да изтърпиш непрестанното "Дай на мен!", "Искам аз!" и "Хайде, де!".


Продукти:

200 гр. масло
140 гр. пудра захар
2 жълтъка
2-3 супени лъжици прясно мляко
2 чаени чаши брашно


Маслото се оставя да омекне на стайна температура. След това се разбива с пудрата захар / може да сложите по-малко захар от посочената/. Един по един, се добавят и разбъркват и двата жълтъка. Долейте и прясното мляко.
Когато сместа стане гладка и хомогенна, пресейте брашното и го сипвайте по малко към сместа като не спирате да бъркате.
Оформя се меко, маслено тесто, което леко се доомесва на ръка и се оставя да почине половин час в хладилник.

 


Разточете охладеното маслено тесто / по-лесно ще е, ако го направите директно върху хартията за печене/. Дебелината е по-желание в зависимост от формичките, които ще ползвате. За обикновени кръгли бисквити, го разточете по-тънко.
Печете на загрята на 180 градуса фурна. Времетраенето е около 10 минути, в зависмост от това дали обичате бисквитите по-препечени.

 


Според достоверен източник, ако се съхраняват на хладно в кутия, тези бисквити могат да отлежават спокойно до Коледа. Не съм пробвала обаче и не смея да препоръчвам този метод. Със сигурност обаче след ден-два са още по- меки и ефирни.

1 коментар:

  1. Много обичам маслени сладки!
    От къде ли ми звучи тооолкова познато това с петгодишното:)))) Само дето не три пъти, ами направо няма такава сравнителна степен за описание на бъркотията:) Ако няма шоколад по тавана е пак добре:)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...