2010/09/22

Солени кексчета

Незнам дали знаете какво е да имаш злоядо дете?! Само този, който има такова, може да ме разбере…Не мога да ви опиша какво е да измисляш и подготвяш храна за него, а да не можеш и за секунда да приковеш интереса му. Вече четири години и половина се изприщвам като дойде време за хранене на детето. Пък и хич не съм от спокойните, та скандалът е в кърпа вързан три пъти дневно. А отскоро се прибави и задължението да се изпраща малката с някакво домашно хапване на детска градина. Не, че има нещо лошо. Естествено, че предпочитам храната от моята кухня, пред нещото, което биха сервирали там. Но е истински кошмар да се измисли какво да е това чудо, което ще се яде. Още повече в разсейващата компания на други деца.

Е, след като се ожалих, дойде време да предложа една много лесна рецепта за кексчета със сирене. Объркват се сутрин на бърза ръка и хлапето заминава с топла закуска в раницата.


Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко+ на върха на чаена лъжица сода
½ ч.ч. олио
1 ч.ч. сирене
2 ч.ч. брашно+ 1 ч.л. сода и 1 ч.л.лимонтозу
малко масло

Яйцата се разбиват с киселото мляко, в което предварително е загасена 1/4 чаена лъжица сода. Добавя се олиото и отново се разбива. Натрошете и сирене на по-едри парченца, като го прибавите с внимателно бъркане. Накрая се подготвя и брашното с 1 чаена лъжица сода и 1 чаена лъжица лимонтозу. Когато брашното е готово, разбъркайте заедно с другата смес. Получава се гъсто тесто, което се разпределя във форма за мъфини. Накрая, преди да пъхнете тавата във фурната,  сложете по малка бучица масло върху всяко кексче. Пече се на 200 градуса до готовност.

Забележки:
1. Аз си карам по бабешката и ползвам сода и лимонтозу за тази рецепта. Ако желаете, може да ги замените с бакпулвер.
2.Кексчетата търпят вариации. Вместо сирене, може да се прибави някакъв колбас, кашкавал и пр.


9 коментара:

  1. Бързо, лесно и соленко, грабваща рецепта за мало и голямо, злоядо и всеядно :)
    Поздрави и пожелания за хубав WE!

    ОтговорИзтриване
  2. Oх, искрени съчувствия от мамата на още едно злоядо 4 и половина годишно диване!Обаче солените кексчета много се уважават:) Аз дажесе изхитрям да им слагам дори моркови, смлени в блендера, та малката гад да хапне повече полезни неща.Ех, какви майки-героини сме ние,вместо да има напляскаме дупетата на диванетата:))Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Звучи наистина бързо! Имам голяма нужда от подобни рецепти за сутрешните закуски на хлапетата. Вече се изчерпах от към "бързо, лесно и вкусно":)))

    ОтговорИзтриване
  4. Дарк, какво да прави човек...с времето се специализираме да маскираме храната, само и само да ядат малките диванета:)
    Лулу, радвам се, че ти допада. То при мен освен бързи, други рецепти май няма:)

    ОтговорИзтриване
  5. охх, замириса ми на сиренце :)))

    имам въпрос :)

    използвахте ли хартиени формички към формата за кексчетата, защото аз изпробвах една сравнително подобна рецепта за солени кексчета ииии направо да си кажа изстъргвах в последствие хартийки... :(, но признавам, че в моя вариант не присъстваше бучицата масло върху всяко кексче.., което може да е било от решаващо значение :))))

    ОтговорИзтриване
  6. Ptirinha, не, не съм ползвала хартиени формички. Напоследък не мога да намеря, но това не ме спира да си правя кексчета:–) намаслявам формата по стандартния начин:)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за отговора :), ще си пробвам формата и без хартийките ;)
    Ако във вашия град(не знам точно къде си) има DM (магазин).., там ще намериш кошнички по 200бр в кутийка за около 4.00лв :)

    http://www.dm-drogeriemarkt.bg/

    ОтговорИзтриване
  8. Ptirinha, супер информация ми даваш:) през ден съм в ДМ, но не съм забелязала да имат...мерси много:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...