2010/08/30

Линцер



Всички рецепти за сладкиша Линцер, които съм срещала, включват масло. Е, моята пък е с олио. Кога и как е станала промяната, нямам идея. Рецептата е от кулинарния тефтер на баба ми, тъй че подозирам, замяната е станала в „онези” години, когато хубавите продукти бяха кът. Този сладкиш е нещо като неин специалитет, затова ще си карам по тази рецепта, макар резултата при мен да е все доста различен. Както се казва в рекламата - "от златните ръце на баба е най-добре" ...или  "най-хубаво"... не помня вече:–)


Какво ви трябва:

2 яйца
2 чаши захар
2 чаши олио / според мен и чаша и половина е достатъчна/
3 чаши брашно
1 бакпулвер
ванилия


Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се мазнината и пак се разбива. Накрая се обърква и с брашното и бакпулвера. Ръснете и ванилията. Тестото става достатъчно твърдо, за да бъде разстлано по дъното на тавата / намазнена и набрашнена предварително/. Запазва се една малка част от него. Отгоре се намазва с конфитюр. От малката топка тесто, която сте отделили, се оформят лентички / или пръчици/, които се кръстосват във формата на ромбоиди върху сладкиша.


Ако тестото не ви се получи достатъчно твърдо за разстилане, добавете още брашно.
• Към тестото, което се отделя настрани, също се добавя още брашно, за да се оформят по-лесно пръчиците.
• Аз лично винаги правя половин доза. Достатъчно е за форма с 25 см.диаметър.



Тестото е много подходящо и за направата на бисквитки. Рецептата е същата, но сложете по-малко брашно. Така че бисквитките да се оформят с лъжица. Може да добавите овесени ядки. Натрошени орехи също стават. Или нещо друго по ваше усмотрение:–)



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...