2016/01/11

Пица с карамелизиран лук

Пицата с карамелизиран лук е ястие, което експериментирах съвсем наскоро. Мога горещо да го препоръчам на любителите на бързата и вкусна домашна кухня. Подготовката не отнема много време, а и пицата идеално се вписва в едно обедно меню в добавка към лека крем супа, например.



Продукти:

За блата:

2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
3/4 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. зехтин
2 с.л. масло

За топинга:

3 големи глави бял лук
2 с.л.зехтин
2 с.л. масло
1 с.л.кафява захар
1 ч.л.сол
един стрък пресен розмарин
кашкавал


Брашното се пресява в купа. Към него се добавят бакпулвера и солта.

В друг съд се разтапя маслото. Към него се прибавят зехтина и млякото.

Прави се кладенче в брашното и в него се изсипва течната смес.Оформя се хубава топка тесто.

Разточва се на правоъгълник и се прехвърля в тава, предварително покрита с хартия за печене. Тестото се надупчва леко с вилица и се оставя настрана, докато се подготвя топинга.



В дълбок тиган или тенджера се разтапя маслото. Добавя се зехтинът.  Лукът се почиства и нарязва на тънки шайби. Сипва се в тенджерата и се задушава 10-ина минути под капак. Разбърква се често.

Добавят се захарта, солта и розмарина. Котлона се намалява на средна степен и топингът се оставя още 20-ина минути да се готви под капак. Разбърква се периодично. Когато е готов, се оставя да изстине.



Загрейте фурната на 200 градуса. Разпределете топинга върху тестото и покрийте с кашкавал или друго любимо сирене. Запечете за 20-ина минути.




Охладете и нарежете на големи квадрати.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...