2015/08/28

Направи си сам: Кутия за учебни пособия

След дългата лятна пауза ето ме пак на страничката Coffee break. Като родител на ученичка в началното училище, силно се вълнувам от започването на учебната година. Сладкогорчивото чувство на гордост и лека тъга отсега е заседнало на гърлото ми. Сякаш лятната ваканция започна преди ден, а вече е време да планираме училищните задължения.

Две поредни години изпадам в капана на презапасяването с консумативи за малката ни ученичка. Тетрадки, моливи, флумастери, пастели, гумички, острилки, цветни листчета, кламери и пр. жизненонеобходими неща, които все чинно купувам в изрядни количества. Но! Тази година най-накрая се реших своевременно да извадя всичко налично от шкафовете и да направя стриктна организация. Изхвърлих сериозно количество остарели/счупени/изхабени/ненужни материали, които само заемат пространство и объркват детето. Оказа се, че имаме 5 комплекта неотворени водни бои, един - моливи, два - флумастери, три - пастели, 5 - 6 броя чисто нови тетрадки, огромни количества химикалки и какво ли още не (да не ви отегчавам с точния списък). Породи се въпросът какво да се направи, за да не потъне всичко това отново по кутии и шкафове, където да бъде забравено.

Единият работещ вариант е да се държат нещата видими през цялото време, за да следи детето какво има (очевидно за нея е трудно да помни всички материали и къде са прибрани, ако не ги възприема визуално). Но от изобилието на шарении в детската стая и без това тръпки ме побиват, та реших да нагласим друг вариант, без да се налага обаче да купуваме нови аксесоари. Опитвам се да въвеждам по-минималистичен стил в последно време.




И така! Впрегнете въображението си и най-вече включете и малкия творец в проекта. Хем е бездействал цяло лято и е време да поработи, хем така ще милее и пази финалния продукт повече.

Използвах кутия, която имах вече налична. Всякаква друга би свършила също работа.

В нея разположих плътно ненужни картонени кутии, като ги изрязах на височина, която да приляга на тази на основната кутия. Включих и стари моливници.

Някои от кутиите облепих с подаръчна хартия (без да се престаравам с дъното, което така или иначе няма да се вижда като се запълни), а други запазих в оригиналния им вид.

И воала! Идва най-забавният момент! Да се подредят  пособията от първа необходимост, така че всичко да е подръка при писането на домашното или подготвянето на проекта. После кутията потъва обратно в шкафа до следващото си ползване.


П.П. На подобен принцип в други две кутии организирахме: а) водните/темперните бои, четките, палитрите и пастелите и б) печати, бои/лепила с брокати. Предстои да въведем организация и в кутиите с шивашки и творчески материали, където в момента цари плашещ и невдъхновяващ  хаос. 

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...