Продукти:
За плънката:
3 яйца
1 ч.ч. брашно+1 ч.л. бакпулвер
прясно мляко, колкото да се получи каша с консистенцията на боза
Отделно:
фини кори за баница
локум, нарязан на малки парченца
разтопено масло
За сиропа:
1 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
ванилия
От яйцата, млякото и брашното се оформя плънката.
Разстила се кората и се маже с масло. Върху нея се залепва втора кора.
Плънката се разполага на тънък слой по кората. Върху нея се нарежда локум и се навива на руло откъм късата страна. Запълва се тавичката и се намазват корите отгоре с разтопено масло.
Печете баницата, докато се надуе и порозовее.
През това време в тенджерка на котлона се приготвя сироп от захар и вода. След като кипне, отстранете и оставете да изстине.
Когато сиропът е напълно охладен, залейте изстиналата баница. Важно е тя да не е гореща.
Попива много бързо и е готова за сервиране.
П.П. Моята версия на тази рецепта е с половин чаша захар и съвсем малко масло само отгоре върху корите.
Неустоими пурички! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб:)
ИзтриванеОпитвала съм само с локум, но съм сигурна, че с яйчената смес ще е още по-вкусно! Поздрави, Дина!
ОтговорИзтриванеП.П. И... има ли още парченце от баницата с локум? ;)
Ооо, ама как ще има:) ако оцелее и един ден, пак добре:)
Изтриване