2015/03/17

Баница с локум

У дома като стане дума за баница, първият въпрос е "С локум ли ще е?". Ето рецептата на моята майка. Като се уговарям с вас, че не спазвам всичко съвсем буквално. Особено в частта с маслото и захарта.


Продукти:

За плънката:
3 яйца
1 ч.ч. брашно+1 ч.л. бакпулвер
прясно мляко, колкото да се получи каша с консистенцията на боза

Отделно: 
фини кори за баница
локум, нарязан на малки парченца
разтопено масло

За сиропа:
1 ч.ч. захар
3 ч.ч. вода
ванилия

От яйцата, млякото и брашното се оформя плънката. 

Разстила се кората и се маже с масло. Върху нея се залепва втора кора. 

Плънката се разполага на тънък слой по кората. Върху нея се нарежда локум и се навива на руло откъм късата страна. Запълва се тавичката и се намазват корите отгоре с разтопено масло. 

Печете баницата, докато се надуе и порозовее.

През това време в тенджерка на котлона се приготвя сироп от захар и вода. След като кипне, отстранете и оставете да изстине. 

Когато сиропът е напълно охладен, залейте изстиналата баница. Важно е тя да не е гореща.
Попива много бързо и е готова за сервиране.


П.П. Моята версия на тази рецепта е с половин чаша захар и съвсем малко масло само отгоре върху корите.

4 коментара:

  1. Неустоими пурички! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Опитвала съм само с локум, но съм сигурна, че с яйчената смес ще е още по-вкусно! Поздрави, Дина!
    П.П. И... има ли още парченце от баницата с локум? ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, ама как ще има:) ако оцелее и един ден, пак добре:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...