2013/10/01

Кутиите с домашна храна за училище

Вече четвърта поредна учебна година се занимавам всяка делнична сутрин с приготвянето на училищната кутия със закуска. От миналата година кутиите станаха две. Често познати ме питат що за детска градина е това, че няма кетъринг за децата или защо не давам пари на голямото си дете, за да пазарува от училищния бюфет; питат ме дали не ми омръзва и как така успявам всеки ден в измислянето на нещо различно. Отговарям, че градината е точно такава, каквато сме я избрали и именно затова ни харесва. Всяко детенце си носи домашна или купешка храна според неговите собствени или родителски вкус и предпочитание. И не, не си гледат в кутиите и не се дърпат, че искат от чуждото.
В училище пък изтръпвам от "изкушенията", наредени по витрините на лавката и съм много щастлива от забраната малките ученици да я посещават. "Но нали знаеш, че като порасне ще си купува точно това, което не си разрешавала!", ми суфлират обикновено. ОК! Но това причина ли е отсега да се тъпче с некачествена храна!? Пък дано като пораснат и двамата, хилядите приказки, които съм изприказвала по темата, както и личният семеен пример,  да са изградили у тях вкус към питателната и здравословна кухня.
Не ми омръзва, даже ме забавлява, да измислям какво да приготвя. Освен това съм спокойна, че разполагат с нещо, което обичат. Ако не са гладни и не го изядат, няма проблем. Друго е обаче да седи гладно, само защото се е потресло от поднесения в стола айран или тестяна, неядлива, миналоседмична кифла.
Понякога им скривам вътре и мънички бележчици - с гатанка или послание към голямата, с усмихнато или изплезено човече към малкото. После се кикотят и разправят един на друг какво са открили в кутиите си.

Подготвила съм няколко снимки, за да илюстрирам мисълта си. Но да уточня нещо важно - преди да излязат, децата ми закусват леко и после около 13 часа отново обядват у дома. Храната в кутиите се хапва като втора закуска към 10-11 часа. И моля за снизхождение към публикуваните снимки - правени са все около 7 сутринта, когато всичко творческо у мен спи дълбоко.








7 коментара:

  1. Прекрасно! Моето слънчице е все още много малко, но от сега изпадам в ужас при мисълта каква храна ще бъде сервирана на детето ми в яслата, градината, училище. Много мои приятели и познати реагират точно както твоите... което за мен от една страна е необясним. Живея с мисълта, че ако от малка й предлагам вкусна и качествена здравословна храна, когато порастне тя ще търси същата тази храна.
    Може ли рецептата за домашната царевична питка. Отдавна искам да направя.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, аз също имам своите схващания по въпроса. Докато имам възможност и срещам желание от тяхна страна, ще приготвям домашни вкусотии за навън. Дори като ходим на разходка, аз пак разнасям кутии:))) Не съм цербер и чат-пат купуваме и готова храна, ходим често и по ресторанти. Столовата храна в училище и детска градина е добра в общия случай. Проблемни са лавките, където е изобилие от празни калории и захар. Но никога не казвам никога, защото незнам дали някой ден няма да опра точно до тях.
      Царевичните питки са много лесни: 1 ч.ч. царевично брашно+1ч.ч.обикновено брашно+3с.л.олио+щипка сол+3/4 ч.ч. топла вода. Омесва се еластично тесто, разделя се на около 10 малки топки, които се разточват на набрашнена повърхност. После се пекат на силно загрят тиган за около 30 сек.от всяка страна.

      Изтриване
  2. Привет, следя блога ти от доста време, но без да оставям коментари. Сега обаче ме засърбяха пръстите да те поздравя! Когато аз бях ученичка, майка ми процедираше по същия начин - всеки ден приготвяше за мен и брат ми домашна храна за училище. Даже всички ми викаха "заека" заради морковите, които гризях почти всеки ден :) И от собствен опит искам да споделя, че след като пораснахме и двамата никога не сме се бутали на опашката на лавката, за да си купим опаковани кроасани, зрънчовци или други подобни боклуци, въпреки че по онова време тези неща тъкмо влизаха на българския пазар и бяха особено хитови сред моите съученици. Даже напротив, бързахме да се приберем след училище вкъщи, за да си хапнем от манджата на мама ;)
    Отново поздравления за избора да храниш децата си с качествена, домашна храна, която е приготвена с любов, а не с неясни химични съединения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Рал,
      разписвай се по-често:) благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  3. Лелеееее Диана страшна си! Направо се изнасям у вас искам и аз всеки ден така красиво и вкусно приготвено меню! И аз приготвям такива кутийки ама ще открадна малко идеи и творчество :)
    Целувки и на теб и на сладките деца :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оф Дина извинявай този мой скапан коректор те е прекръстил на Диана ...

      Изтриване
    2. Хайде, хайде, колко съм слюноотделяла на твоите вкусотии:)целувки и на вас, банда!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...