2013/01/04

Пътешествия на тема чай - с дъх на роза

Културата на приготвяне и консумация на чай е тема, която ме вълнува съвсем отскоро. От дете пия всекидневно билков чай, в повечето случаи собственоръчно набран и изсушен. След години пренесох тази традиция в собствената си къща и възпитах в нея и моите деца. Но извън семплите ми познания за ползите от местните билки, които запарвам, очарованието на екзотичните чайове ми убягваше, признавам. Благодарение на миналогодишното ми посещение на Египетския пазар за подправки в Истанбул, обаче, имах удоволствието да се докосна до наистина невероятни комбинации, в които с наслада потапям сетивата си. Харесва ми това ново познание и е изключително гъделичкащо до поемеш по един различен път на опитване и експеримент.

Темата на първата ми дегустация е турски бленд, съдържащ сушени цветове и кори от цитруси.
Интензивен малинов цвят. Ароматът впечатлява с дъх на екзотична плодовост и летни цветове. Вкусът е свеж и богат, със стипчив нюанс. Едно деликатно удоволствие за следобедна отмора.




7 коментара:

  1. Обожавам чай и от съвсем скоро и аз се потапям в традициите по приготвянето и поднасянето му. За мен това е церемония, с която, ако човек се запознае, ще му носи много удоволствие и наслада!
    Предложението ти е страхотно, Дина, а снимките са пленителни! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ааа много обичам такива ароматни и красиви чайове, за съжаление и аз не съм много наясно с видовете им и произхода, но си купувам и ги пия с кеф :)
    Прекрасен уикенд Дина!

    ОтговорИзтриване
  3. Отпочинах си, освежих се и се почуствах страхотно! Изключителни свежи снимки! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че спечелих интереса ви, момичета! Възнамерявам сериозно да се потопя в темата и да имам материал за писане и снимане и занапред:)

    ОтговорИзтриване
  5. хм, човек ще каже, че си професионално обременена заради начина, по който говориш за вкусове, аромат и небце;) Някъде да имаше рошави танини?;)))
    Очарователно е! И аз отскоро пробвам различни комбинации НЕбилкови отвари и съм много приятно изненадана. На път съм да заместя кафето;)
    Дина, ще ми доставиш огромно удоволствие, ако споделиш всичко, което изпиташ по време на твоите експерименти;)

    ОтговорИзтриване
  6. Марте, зелени танини и на баба ми гардероба отвсякъде:)благодаря ти за хубавите думи:)

    ОтговорИзтриване
  7. О, страхотна публикация! Обожавам всичко свързано с чая и ароматите, които разгръщат едни нови усещания и светове ....

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...