2012/06/19

С аромат на мащерка и лято

Мащерката (Thymus) е род от около 350 вида ароматни многогодишни растения и малки храсти, високи до 40 см, от семейство Устноцветни, растящо в Европа,  Северна Америка и Азия ( източник Уикипедия ).
 
Стеблото, листата и цветчетата на растението са покрити с етеричномаслени жлези, които са причината за характерния приятен аромат на билката. Непретенциозна на външен вид, но много симпатична със ситните си нежно-лилави цветчета, даващи отмора на окото и душата.


Мащерката има различни приложения: 

Обикновената мащерка (Thymos vulgaris), както и Дивата мащерка, се използват като подправка в кулинарията.




Тя е особено полезна и приятна за консумация под форма на чай с мед. Комбинира се много добре с риган, жълт кантарион, мента и маточина.

В нея се съдържат силни антиоксиданти – танин, фенол и тимол (сапонини) и много други фитокомпоненти, които я превръщат в пълноценен антиоксидант. Използва се в народната медицина за проблеми с дихателните пътища и храносмилателната система. Има силно изразено противовъзпалително, успокояващо и общоукрепващо действие.

Масло от мащерка се прилага с лечебни цели под формата на инхалации или в етерични  лампи при простуда и грип. Ползва се и за масажи при ставни болки и спортни травми. Маслото се влага и в много козметични продукти.
Цъфти през цялото лято.



Как беше краткия урок по билкарство? Не много досаден, надявам се:) Откакто се помня и откакто съм придобила достатъчно силици да ме водят на планински мини преходи, ходя с баба ми да берем мащерка. Основно за чай. През лятото цялата къща ухаеше на ливада от съхнещите върху всяка възможна повърхност билки. Прибирахме ги в книжни пликове и зимно време първата дейност на най-ранобудния за деня, беше да сложи чайника на котлона и да направи запарка с летния ни уражой. Това е един от най-сладките спомени от детството и бабината кухня.


Днес, традицията със сутрешната билкова запарка продължава и дейно се подкрепя от децата ми, чиято най-първа работа като станат сутрин е да нададат вой за чай с мед. 

След няколко дни, на 24 юни е Еньовден. Според народните вярвания тогава билките имат най-голяма лечебна сила. 


4 коментара:

  1. На мен много ми хареса "лекцията" по билкарство ... и ми напомня за моето детство и баба и дядо :) И до ден днешен това им хоби не секва, а кой ли ще го продължи се питам:)
    Чудни снимки Дина! Поздрави и целувки от нас за всички ви!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Иве, ти обичаш планината! Колко му е да си носиш една торбичка с теб и да береш билки по време на разходката:)
      Поздрави на всички вас:)

      Изтриване
  2. Хубава статия, а блогът е страхотен! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Радвам се, че се присъедини:)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...