Мащерката (Thymus) е род от около 350 вида ароматни многогодишни растения и малки храсти, високи до 40 см, от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Северна Америка и Азия ( източник Уикипедия ).
Стеблото, листата и
цветчетата на растението са покрити с етеричномаслени жлези, които са
причината за характерния приятен аромат на билката. Непретенциозна на външен вид, но много
симпатична със ситните си нежно-лилави цветчета, даващи отмора
на окото и душата.
Мащерката има различни приложения:
Обикновената мащерка (Thymos vulgaris), както и Дивата мащерка, се използват като подправка в кулинарията.
Тя е особено полезна и приятна за консумация под форма на чай с мед. Комбинира се много добре с риган, жълт кантарион, мента и маточина.
В
нея се съдържат силни антиоксиданти – танин, фенол и тимол
(сапонини) и много други фитокомпоненти, които я превръщат в пълноценен антиоксидант. Използва се в народната медицина за проблеми с дихателните пътища и храносмилателната система. Има
силно изразено противовъзпалително, успокояващо и общоукрепващо
действие.
Масло от мащерка се прилага с лечебни цели под формата на инхалации или в етерични лампи при простуда и грип. Ползва се и за масажи при ставни болки и спортни травми. Маслото се влага и в много козметични продукти.
Масло от мащерка се прилага с лечебни цели под формата на инхалации или в етерични лампи при простуда и грип. Ползва се и за масажи при ставни болки и спортни травми. Маслото се влага и в много козметични продукти.
Цъфти през цялото лято.
Как беше краткия урок по билкарство? Не много досаден, надявам се:) Откакто се помня и откакто съм придобила достатъчно силици да ме водят на планински мини преходи, ходя с баба ми да берем мащерка. Основно за чай. През лятото цялата къща ухаеше на ливада от съхнещите върху всяка възможна повърхност билки. Прибирахме ги в книжни пликове и зимно време първата дейност на най-ранобудния за деня, беше да сложи чайника на котлона и да направи запарка с летния ни уражой. Това е един от най-сладките спомени от детството и бабината кухня.
Днес, традицията със сутрешната билкова запарка продължава и дейно се
подкрепя от децата ми, чиято най-първа работа като станат сутрин е да
нададат вой за чай с мед.
След няколко дни, на 24 юни е Еньовден. Според народните вярвания тогава билките имат най-голяма лечебна сила.
На мен много ми хареса "лекцията" по билкарство ... и ми напомня за моето детство и баба и дядо :) И до ден днешен това им хоби не секва, а кой ли ще го продължи се питам:)
ОтговорИзтриванеЧудни снимки Дина! Поздрави и целувки от нас за всички ви!!!
Еее, Иве, ти обичаш планината! Колко му е да си носиш една торбичка с теб и да береш билки по време на разходката:)
ИзтриванеПоздрави на всички вас:)
Хубава статия, а блогът е страхотен! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! Радвам се, че се присъедини:)
Изтриване