2012/04/26

Здравословно ... или по-скоро златната среда за мен



Отскоро се заглеждам в кулинарната програма 24 Kitchen. Изключително лека и приятна с интересни водещи и занимателни теми. 

Едно от любимите ми предавания е Кулинарна революция с водещ небезизвестния Джейми Оливър. Незнам дали съм манипулиран зрител или всъщност преобладава истината, но при всички случаи съм много повлияна. На моменти нагарча от тъжната гледка на тотално обърканите хранителни навици. Гледайте го, убедена съм че ще ви хареса.

Ако трябва да споделя моята позиция по отношение на здравословното хранене, то бих казала, че тя е в средния регистър. Не изпадам в крайности. Пазарувам от супермаркети, защото ми е удобно и времеспестяващо, като се стремя да подбирам продуктите. През лятото, благодарение на това, че се пренасяме на вилата, имаме късмета да консумираме само домашно отгледани плодове и зеленчуци. Понякога купувам домашно мляко и месо. Стремя се рядко да сме потребители на джънк, но с малки деца, влияещи се от средата си, е почти невъзможно да се лишим изцяло. Признавам си и най-чистосърдечно, че злоупотребяваме с шоколада.

Безалкохолни влизат в хладилника само, ако очакваме гости. Заместихме ги с айрян. Но пък сме почитатели на бирата. Не сме се отказали и от хляба (има чудесни пекарни в нашия район).

Моята цел е да постигна пълноценно питателно меню за семейството, макар и с леки отклонения на моменти. Не отричам пицата и сандвичите, даже напротив - отрупвам ги със зеленчуци и ги намирам за читава храна. Често си готвим зелении и варива, даже ги обичаме. Няма нищо по-лесно и от една богата крем супа с каквито зеленчуци има из хладилника. 

Използвам съвсем ограничени количества сол, като сме минали изцяло на хималайска такава. Олиото отдавна замених със зехтин, оцет - не употребяваме освен балсамико. Колбаси рядко купуваме, най-вече за гости. Не пържа храната ни и много рядко панирам. Държа на ежедневната консумация на плодове и фрешове и на поне един чай сутрин.

И докато съм на тази вълна да споделя една идея за бърза и лека вечеря - като за работещи майки, които не могат да висят над печката цяла вечер.

Сьомга на скара с гарнитура от спаначено пюре



Зелена салата с дресинг от зехтин, балсамико, лимон и мед

...

12 коментара:

  1. Признавам си, че и аз съм от повлияните от същото предаване. Не знам до колко нещата, които показва, като качество на продуктите важи и за България, но определено ме накара да преосмисля много неща относно храната, която купувам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, силно се надявам, че нещата в България са по-различни, но струва ми се пътечката е същата и ние стабилно си вървим в тази посока. Струва си човек да се замисли ...
      Поздрав и на теб!

      Изтриване
  2. Много ми хареса твоето предложение поради това ,че и аз съм на здравословно хранене.
    Страхотно изглежда ще се възползвам.
    Прегръдки и хубав топъл ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ти хареса, zi4e:) хем леко и вкусно, хем здравословно:)
      Хубави празници!

      Изтриване
  3. Това предаване не съм гледала, но ако ти ще правиш демонстрации от него, изобщо няма да погледна- тези снимки тук са ми напълно достатъчни;)
    За здравословното- обичам го, ако ми е вкусно, ако не -не. Но също като теб избягвам някои неща, а от други не мога да се спася. И да забраня на децата да ядат чипс и кока-кола, най-вероятно само ще си остана непросветена по въпроса какво се консумира в училище. Сега поне сме с доброволно приет лимит;))))

    Сьомгата е уникална с това пюре- ще си я приготвя тези дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. МНого вкусно!
      И аз по при н цип се стремя да готвя здравословно, но пък си намирам и оправдания за сладкишите- все пак носят добро настроение- а това със сигурност е здравословно....:-))

      Изтриване
    2. хахах, Мъхче радвам се, че ти харесва. Но предаването си заслужава, погледни го. Споделям твоето мнение, че на децата трябва да се разрешава нещо, иначе просто си рискуваш да те игнорират и да крият теб. Живот и здраве, скоро по-голямото ми дете ще тръгне на училище, ще стане самостоятелно и ще излезе от прекия ми контрол. Дано опитът с храната, който има до този момент, да изиграе роля:)

      Изтриване
    3. Bety, съгласна съм за сладкишите:) аз също много обичам да правя сладкиши, а освен всички останали положителни страни, които си изброила, влияят много добре на нервите на този, който ги прави:)

      Изтриване
  4. "Кулинарна революция" на Джейми Оливър е и моето предаване! В сайта си Zdravoslovno.com и аз се опитвам да накарам хората да се замислят повече върху това какво консумират и да давам примери за това, че храната, която поглъщаме, всъщност, това сме ние!

    ОтговорИзтриване
  5. Споделям напълно възгледите ти за храненето и се опитвам да ги прилагам максимално вкъщи... С разнороден успех :))) Мисля, че съм гледала части от "Кулинарната революция" по един от тукашните канали, определено те кара да се замислиш.
    Сьомгата изглежда много апетитно :).
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей Daeneris,
    Признавам, случайно попаднах на твоя блог. Прочитайки горната статия чак се стреснах - все едно някой шпионира семейството ни и е изкарал хранителните ни навици наяве :) Е, аз не обичам шоколад, но пък много си падам по разни домашни тестени залъгалки - кифлички, банички, соленки, сиренки, бискитки и т.н. с предпочитание към солените :) Мисля, че все по-често ще се навъртам тук.
    А сьомгата съвсем скоро ще изпробвам, изглежда превъзходно!
    Усмихнат ден
    Ели

    ОтговорИзтриване
  7. и аз съм фен на Джейми, много харесвам идеята му за здравословно хранене, но за съжаление реалността е доста далеч, наясно съм че в храненето в държавни институции не може да се постигне, но имам късмета да отглеждам децата си в семейна среда, където контролирам храната
    въпрос на възпитание и навици е, наистина, надявам се тези навици след време да им помогнат в училище, макар че съм доста скептично настроена /или рискуват да станат аутсайдери, ако не пият кола и не ядат чипс/
    страхотно предложение за обяд, което още утре мисля да приготвя на децата, сьомгата е любимата риба на Стефания

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...