2011/09/30

Броколи с картофи и синьо сирене на фурна

Вчера, пазарувайки набързо в супермаркета, грабнах някакви продукти без конкретна идея какво точно ще готвя с тях. Час по-късно ( в нерешителна поза пред печката) се прокрадна въпросът какво сега да ги правя тези броколи ... супа ли да е, пюре ли да е ... и тогава ме осени! С малко картофи, пилешко филе и синьо сирене ще ги метна във фурната !

И така необходимите продукти за двама възрастни и две деца са:

половин глава броколи
3 големи картофа
400 гр.пилешко филе
синьо сирене (не много, колкото за аромат)
масло, прясно мляко и брашно за сос Бешамел
червен пипер
бял пипер




Отделете розичките от главата броколи. Накиснете ги за кратко във вода. Обелете и нарежете картофите на големи кубчета. Кипнете за 5-10 мин. зеленчуците в леко подсолена вода. Отцедете и ги сложете в тава за печене.

Нарежете на кубчета пилешкото месо. Кипнете го за 5 мин. Отцедете и го прибавете към зеленчуците в тавата.

Подгответе соса Бешамел като разтопите бучка масло с две супени лъжици брашно на тих огън. Към тях сипвайте прясно мляко, като не спирате да бъркате сместа. Трябват ви не повече от 150-200мл. сос. Изсипете го върху другите продукти в тавата. Отгоре поръсете с кубчета синьо сирене.  

Използвайте червен и бял пипер на вкус. Запечете във фурна на 200 градуса с включен вентилатор, докато соса кипне в тавата. 

Сипете си чаша вино, докато готвите, още една докато консумирате ястието, и трета, докато си почивате след вечерята :–) 

Хубав уикенд!

10 коментара:

  1. Това за нерешителната поза ме усмихна :)).
    Иначе ястието е супер,много ми допада!С чашата розе-два пъти повече!
    Импровизациите в повечето случаи са много ползотворни,както и при теб в случая!
    Поста ти се чете с лекота,много ми беше приятно да намина насам!

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Когато готвя с вино, спазвам точно тази последователност с чашите. Почти винаги:)
    Тази импровизация и флирт с продуктите много ми допадна!
    Тази празна чаша как предизвиква въображението......:)
    Поздрави! Беше ми приятно!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна импровизация!Макар броколи у дома да не се ядат:)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз често правя броколите с бешамел и синьо, понякога без запичане, само като гарнитура!
    И със вино става повече от чудесно;)
    Напълних чашата ти и отпих!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Еликсир, радвам се да те видя:)обичам да импровизирам, добре че домашните нямат против:)
    Гуинет, рядко пия вино за удоволствие (професионално изкривените предпочитаме бира:), но има вечери, в които просто не мога без чаша вино за релакс:)
    Траяна, колко жалко, че не обичате броколи. Толкова са вкусни и ароматни.
    Дани, сигурно ги задушаваш и поливаш със соса...ммм, звучи прималиво за остатъка от същата глава броколи:)

    Хубави почивни дни, момичета!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна идея те е осенила пред печката!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  7. Много хубаво ястие се е получило.Броколите са страхотни във много, варианти но твоето е превъзходно!
    Наздраве и от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Дина, много хубава и вкусна импровицация се е получила :). Много ми хареса и включването на трите чаши вино в рецептата :).
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. zi4e , Mira, много се радвам на хубавите думи:) поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Със закъснение виждам тази рецепта и веднага съм пленена от нея. Страхотна импровизация, която смятам скоро да изимпровизирам :)
    Ще се радвам да минеш оттук http://pipilotki.blogspot.com/2011/10/blog-post_06.html за една наградка ;)
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...