2011/09/20

Летни емоции: Антиб

В Антиб попадаме съвсем случайно на връщане от Ница. Решаваме да спрем за по едно следобедно кафе, хем да се ободрим, хем да обсъдим накъде да продължим. Така си и оставаме, щастливо залутали се из миниатюрните улички, където едва-едва се разминават двама души.





Градът е разположен на извънредно удобно място - естествено пристанище и още през 5 век преди н.е. се превръща във важен търговски център. Различни народи владеят територията на Антиб през вековете, като в крайна сметка остава френски.

Това е единственият град на брега, защитен от укрепления. Благодарение на тях той се запазва в сегашния си вид. Сред историческите паметници на Антиб са замъка, с неговия бастион и защитни стени. В музея се съхраняват колекции изкуство, история и археология. В замъка на Антиб има дори и музей на традиционните занаяти и местната култура. Тук се намира и Музеят на Пикасо, с една от най-богатите сбирки от негови творби.



Как бих могла да споделя своята възхита от този къс от Рая! ... Всеки розов храст, всяка павирана уличка, всяко малко балконче омагьосват с очарование, закачливост и уют! Колко приятно е да се загубиш сред сенките на сгушените сгради, да слушаш ехото на залуталите се стъпки по изтъркания паваж, да откриеш кичест заден двор или изненадващо свършваща улица! Да се окажеш изневиделица на крепостната стена, където жаркото слънце прежуля лицето ти, а хладният бриз гали раменете ти ... да се заслушаш в заразителния детски смях, да погледаш усмихнати туристи ...  да си представиш как се е случвал живота някога ...



Красиво е на Лазурния бряг ... Притегля те, запленява те и се намества трайно в сърцето ти, спомените ти ... Даже като всяко едно красиво място, човек или събитие, леко и неусетно те променя по свой вкус ...




Пожелавам топла, златна есен на всички! Летните приключения привършват, както и разказите за тях. Да видим какво ще се случи  оттук нататък:-)

9 коментара:

  1. Дина, много красива, точно така си я представям южна Франця! Такова спокойствие лъха от снимките, чудни са :) Отдавна мечтая да обиколя по тези места, може би другото лято, кой знае !?:)) На добър час на предстоящото пътуване и се надявам времето да ни се пооправи :) Поздрави и до скоро!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни снимки! Направо завиждам за това божествено кътче:)

    ОтговорИзтриване
  3. Красиво, уютно и спокойно, така определям тази част от Франция! Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Иве, дано успеете да отидете догодина:) хубава почивка и на вас!
    Траяна, благодаря ти:)
    Цветанка, така е наистина:) поздрави и на теб:)

    ОтговорИзтриване
  5. Дина,страхотен релакс ми донесе с тази публикация!Много ти благодаря!

    Пожелавам хубава златна есен и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни снимки.Завиждам искрено на тези който могат да видят с очите си на живо тези красоти. А за всички останали ни остава да се любуваме само от компютъра.
    Благодаря ти за красивите снимки.

    ОтговорИзтриване
  7. Еликсир, благодаря, че се отби тук:) радвам се, че ти допада моят разказ:)

    Веси, и аз ти благодаря:)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна разходка ,прекрасно кътче,прекрасни снимки.
    Дина когато имаш време намини при мен има награда за теб.
    ПОЗДРАВИ!

    ОтговорИзтриване
  9. Дина, прекрасно си предала духа на южна Франция! Лазурният бряг все още ми е в списъка на дестинациите, радвам се, че чрез твоя разказ се пренесох за малко там!
    Хубава есен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...