2011/05/04

Кулинарно за Виена


Ходили ли сте скоро във Виена? Ами, да ви кажа, все същата си е:–) все така чиста, подредена, красива и елегантна. То е ясно, че няма да пропусна да направя подробен репортаж на тамошните забележителности.

Но думата ми беше за това какво предлага Виена на изгладнелите туристи. Или на приключенски настроените в кулинарно отношение туристи. Тъй като обикновено спадам и към двата типа, ще споделя не едно, а цели две любими места за подхапване и подпийване в този разкошен град.

Едното е т.нар. Сантиметър. Съвсем сериозно се подгответе, че тук храната и бирата са на метър. 




За компании от 4-6-10 и повече човека, това е идеалното място. Че и за самотни чревоугодници, разбира се. Храната е на съвсем достъпни цени / внимавайте с бирата обаче!/ А количествата са забележителни! Сервират се по много оригинален начин - шницели, нанизани на сабя, в градинарска количка с порядъчно огромна гарнитура или просто на подноси с по 1-2 метра дължина. Супи, ребърца, чили, вурстчета, миш-маш и още сума непреводими неща провокират окото. 





И няма как да не спомена атмосферата...




Другото място, на което непременно трябва да отидете, е Naschmarkt. С две думи, Пазарът! Намира се върху Виенската река и е основан през 16 век. Щандовете всъщност са най-различни, но най-впечатляващи са големите павилиони от ковано желязо / много автентични и красиви/. От едната страна на пазара са ситуирани ресторантите. Кухня - всякаква!...австрийска, тайландска, японска, китайска, морска и пр. и пр. Не ви препоръчвам да си търсите там маса в събота на обяд обаче. Дори и жалните гладни очи на детето не впечатлиха никой от присъстващите да се посбута малко и да ни направи място.

От другата страна на пазара са щандовете за плодове и зеленчуци от цял свят, месо, ядки, кафе, печива, сладкиши, фрешове, морски дарове и какво ли още не...



И за да довърша тази практично насочена публикация, само ще допълня - за нищо на света не се оставяйте гладни във Виена след 18 часа в събота вечер! Или пък в неделя! Трудно ще откриете работещ ресторант или магазин. Това не касае Сантиметър-а обаче:–)

6 коментара:

  1. Ето къде се загубихте :) Дина Виена е един от най-най любимите ми градове, била съм там многократно и с нетърпение, очаквам следващата възможност :) Да не кажа, че кроим планове там да си живеем някой ден :))) А за "Сантиметър" ... немога да повярвам, че още си го има и си е същото, аз за пръв път бях в този ресторант 2001 г. и ужасно ме впечатли как пият метър бира и какви порции съществуват :) Много се радвам, че сте се разходили и с нетърпение, ще очаквам разказа и снимките, които си направила, убедена съм, че са страхотни!
    Много поздрави от нас :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ей този пазар пропуснах да видя. Следващият път обезателно ще го посетя.
    Бях във Виена за кратко по Нова Година, но останах изключително впечатлена от организацията, архитектурата, местата за хапване и сладкарниците. :-)
    Благодаря за споделянето и напътствията.

    ОтговорИзтриване
  3. Иве,пожелавам ти скоро да ти се отвори път натам:)
    Йоана,наистина е много атрактивно и интересно място. Радвам се, че инфото ти е полезно:)

    ОтговорИзтриване
  4. Виена ни е много на сърце на мен и семейството,и попивам всяка история с огромен интерес!Влюбихме се в нея от раз!
    Дина,благодаря за хубавия разказ!До пазара не ходихме,но нищо,тъкмо ще имаме какво да разглеждаме ,когато отидем пак,което сме си обещали непременно!А и Залцбург остана за сл.път.

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Жалко за впечатленията за ресторантите във Виена в събота и неделя. В интерес на истината, повечото точно тогава отварят! Освен ако човек не е на квартира из крайните квартали на Виена, но дори и там точно тогава започва купона :)

    Сърдечен поздрав от слънчевата Виена!

    ОтговорИзтриване
  6. Bulgariana, хотелът ни беше до Горния Белведере. Явно не сме уцелили подходящия момент на отваряне заради детето и сравнително ранното ни прибиране:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...