2010/11/26

Канелени меденки

Чудно!?... Каква е вероятността Дядо Коледа случайно да те пропусне и да не дойде при теб?! Очевидно, когато си почти на 5, това е напълно допустима възможност.
Ако оставим настрана послушанието / или по-скоро непослушанието/ през изминалата година, си е съвсем редно да го подсетиш за себе си с мъъъъничък подкуп. Да оставиш ей така, съвсем небрежно, малко домашни меденки на перваза на прозореца, с ясната мисъл, че всеки минаващ оттам / на 5-тия етаж!/ не би ги пропуснал...и съвсем между другото да намекнеш, че имаш и едно малко, ама просто миниатюрно, второ (!) писмо за добрия старец...
Та така, преди няколко вечери, около 8, заформихме пъкления план с рушвета и се захванахме да творим Канелени меденки. Любимите сладки на моето кашлящо мъниче, което сега пука от скука в болницата и ще посрещне един много дълъг и скучен уикенд там :(


Продукти:

2 яйца+ 1 жълтък
2 супени лъжици мед
2 чаши захар
2 чаши олио
1/2 пакетче канела
1 чаена лъжичка сода
брашно, колкото поеме





В купа се разбиват яйцата. Добавя с медът. След това захарта и накрая олиото. Когато сместа стане хомогенна, се добавя канелата. Накрая, малко по малко, се сипва брашно, в което предварително е добавена содата.
Постепенно тестото става достатъчно гъсто, за да се меси леко на ръка. Брашното е достатъчно, щом престане да лепне по ръцете.
Оформете малка топка с ръце, поръсете леко с брашно плота и я разточете с дебелина 3-4 мм. Изрежете формички и ги прехвърлете върху тава с хартия за печене.
Пекат се около 10-12 мин. в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Когато извадите меденките от фурната и изстинат, може да ги украсите с бяла белтъчна глазура / каквато аз честно казано избягвам/ или както аз постъпих - с черна медена глазура. Рецептата за нея е оттук.
Редакция: Внасям с малко закъснение една редакция и пояснение към рецептата! Тъй като количеството на продуктите е доста сериозно, с половината доза може да направите близо 3 тави с меденки.


14 коментара:

  1. Дано да се оправи бързо, кашлящото мъниче. Много тъжни ми се сториха тия меденки :(

    ОтговорИзтриване
  2. kathryn, благодаря ти за пожеланието! Изминалата седмица беше отвратителна за всички вкъщи:( надявам се скоро детенце да си е пак при мен.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен рушвет, много ароматен и вкусен :)
    Позрави, с пожелания малкото мъниче да се върне здраво в къщи:)

    ОтговорИзтриване
  4. Oooo, милата малка Алис! Толкова ми стана мъчно за нея, представям си колко са тъжни прекрасните големи очи:-( Пожелавам й бързо оздравяване и един дядо Коледа, който ще се обърка и ще намине по-рано:-))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, Мария, мерси за поздравите и пожеланията:) тъжна е наистина, но пък е с баща си, който е по-болен от нея и тя се "грижи" за него :) важното е, че се подобрява, че ни изплаши много :(

    ОтговорИзтриване
  6. Ще ви "откраднем" идеята за подкупа към дядо Коледа :)
    Бързо оздравяване на дъщеричката ти и по-скоро да гушка отново мама . :)

    ОтговорИзтриване
  7. Бързо оздравяване на детенцето! Меденките са се получили супер, много добре са запазили формата след печене.

    ОтговорИзтриване
  8. sabinaberova, kali, благодаря ви:)

    Кали, тази рецепта винаги се получава. Не само при мен, но и при всички, на които съм я дала:)

    ОтговорИзтриване
  9. Дина рецептата е точно по мой вкус ... ще я изпробвам, първия път имах провал с една по-засукана :)
    Много съм тъжна да чуя че Алис е в болница, надявам се час по - скоро да се приберат в къщи здравички, прегрътки от нас!
    И ние сме със същия вирус, кошмар, вече сме болни абсолютно всички, а двете девойки са на антибиотик, и макар много време да мина не им изчезва пустата кашлица :(
    Още веднъж поздрави и прегрътки от нашия отбор :)
    Ива

    ОтговорИзтриване
  10. Хайде, после да споделиш резултати:) скорошно оздравяване и на вас, Иве:)

    ОтговорИзтриване
  11. Дина, как е положението с Алис? Оздравяха ли с татко и? У дома ли са си вече? (меденки и аз ще се опитам да спретна ама за голямото дете :)) Поздрави и от нас с Борил, вече от Мусагеница...

    ОтговорИзтриване
  12. Добре са вече, Норче:) от днес са си вкъщи, макар че сме под варицелна карантина сега. Но най-тежкото мина. Поздрави и на вас, макар и вече толкова далеч:)

    ОтговорИзтриване
  13. :))) Варицела..колко му е ще мине и ще замине. Дори и малките си мисля, че може да я минат докато са още бебешоци, че после им е опасно. Ама пу-пу всичко със времето си. Ще се гледаме след карантината, аз си ходя до долу почти всеки ден :) Добре, че вече са ОК и малки и големи и още по-големи!

    ОтговорИзтриване
  14. хахах, повеселих се с рушвета за дядо Коледа:). Надявам се малката вече да е по-добре. Може би, съдейки по горната публикация с къщите, всичко при вас вече е наред. Поздрави и да й донесе дядо Коледа каквото си е пожелала (от първия и втория малък списък)!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...