2010/11/14

Спаначена крем супа

Крем супите са сред любимите неща за похапване у дома. Хем са бързи и лесни за приготвяне, хем са вкусни и хранителни, хем разнообразието им е огромно. Кажи речи всеки път стават различни според зеленчуците и подправките, които се използват. Могат да бъдат приготвени и със затворени очи или докато правите още сто други неща, а и пропорциите нямат голямо значение. Наличието на пресен спанак по това време на годината малко ме учудва, но все пак ето един скорострелен вариант за Спаначена крем супа.



Продукти:

2-3 средно големи картофа
1 голям морков
почистен спанак около 300 грама
2 скилидки чесън
булгур
червен пипер
бял пипер
копър
извара около 1/3 опаковка
сметана /прясно мляко също става/
масло

Картофите и морковът се измиват, обелват и нарязват на едро. Слагат се в подсолена вода и се оставят да кипнат. След като омекнат, се добавя спанак и чесън. Не е нужно да се режат предварително. Ръснете и половин шепа булгур. Когато картофите и морковът са добре разварени, се добавя червеният пипер и копърът. Супата се дръпва от котлона и се разбива с пасатор, докато стане идеално гладка. Добавя се изварата и отново се разбива. Сипва се сметаната за разреждане. Накрая се слага бучка масло и бял пипер за аромат.

4 коментара:

  1. Правя подобна супа, но вместо извара накрая я сервирам със синьо сирен. Това е може би една от малкото форми, под която децата ми ядат спанак:)

    ОтговорИзтриване
  2. Лулу, сигурно е страхотна със синьо сирене. Аз го обожавам, но детето не го понася за съжаление.

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък я хапвам с огроооомно количество кисело мляко или заквасена сметана (първото е за предпочитане от калорийна гледна точка :-))

    Много хубава снимка, Денерис!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина ли ти харесва снимката, Ири:) толкова се радвам!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...