2010/08/08

Брюж /Bruges/; Белгия

Пристигнахме в Брюж с влак от Брюксел за около час. Първото нещо, което ми направи впечатление още на гарата беше огромният паркинг за велосипеди. Стотици колелета, подредени в стройни редици. Това е единственият превоз в старата част на Брюж – екологично и здравословно, бих казала. Дори децата си возят в ниски колички, закачени зад колелото. Практично! Предвижват се с велосипед до гарата, а после с влака отиват на работа в Брюксел.

Брюж е изключително приятен, уютен и романтичен град. Всичко там е като от кукленски декор – малки къщички в редица, малки площадчета, малки магазинчета…





Интересни забележителности са катедралата „Св. Спасител”, площад „Бур” с Кметството – една от най-старите готически сгради в Нидерландия, площад „Маркт” с историческата камбанария, сградата на градския архив и базиликата „Сен Сан”, в която се съхранява известната реликва на светата кръв.





Някои казват, че Брюж прилича на една мини Венеция заради каналите. Далеч е от Венеция разбира се – няма я тамошната пищност и разкош. Тук всичко е по-малко, по-интимно и задушевно.






Денят, в който ние пребивавахме в това градче се случи някакъв празник, който така и не разбрахме какъв е. Площадите бяха пълни с хора, които шумно се веселяха. Имаше издигнати сцени, на които групи изпълняваха свои парчета. Младежи с весели костюми играеха и забавляваха децата. Батути, надуваеми замъци и какви ли не атракциони привличаха тълпи от хора. Навсякъде се срещаха колички за бързо хранене, от които се разнасяше аромат на наденички и лук. Гофрети и топъл шоколад можеш да си купиш на всеки ъгъл. И навсякъде пълно с народ – усмихнат, весел, похапващ, приказлив и шумен…






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...