2010/08/12

Бърза кухня: Спаначени истории

Тази година за пръв път имаме възможността да се радваме на чудесни, домашни зеленчуци. Количеството за съжаление не е голямо, но пък това е начина да ги оценим истински. Сред прекрасните и хрупкави картофки, моркови, домати, тиквички и краставици, челно място в нашата градина заема и спанакът. Крехък, съвсем пресен, с много нежен и фин вкус. Дори децата ми го харесват / хем не е нужно да им казвам колко силен става Попай от него:–)/. Учудващо се оказа и много лесен и непретенциозен за отглеждане. Едни набързо ръснати семена, след месец и половина избуяха в чудесна спаначена ливадка.






Ето и две лесни спаначени предложения за леки летни ястия.


Салата от спанак и синьо сирене



Измивате старателно спаначените листа. Накъсвате в салатената купа по-едрите листа, а по-малките слагате цели. Нарязвате един домат / чудесно би било, ако е от розовите/ и синьо сирене на кубчета. Пропорцията на съставките е на вкус. Аз лично предпочитам да преобладава спанакът. Изтисквате сока на един лимон, добавяте зехтин и балсамико.


Суфле от спанак



Спанакът се измива и се попарва за няколко секунди във вряла вода. Нарязва се на ленти и се обърква със сирене на вкус, жълтък, прясно мляко и 2-3 лъжици брашно. Пропорциите са на око и разбира се зависят от количеството, което искате да приготвите. Добавя се белтъкът, разбит на пяна и се обърква леко с другите продукти. Пече се на загрята фурна до готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...